fbpx
Laden...
sluiten
Aan wie wil je doneren?
Foutmelding
Doneer aan een deelnemer
Doneer aan een team
Algemene donatie
Volgende stap
Doneren aan ColSensation
Selecteer een bedrag (in €)
  • € 5,00
  • € 10,00
  • € 15,00
  • € 20,00
  • € 50,00
€ 
20 September 2024

Kanker raakt ons allemaal.

           Klik op beeld voor oorspronkelijk formaat.

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 110.000 mensen kanker, dat zijn 12 mensen per uur! Zo’n 45.000 mensen sterven jaarlijks als gevolg van kanker. De ziekte is hiermee in Nederland doodsoorzaak nummer één. Mannen krijgen iets vaker kanker dan vrouwen. 90% van de mensen die kanker krijgen zijn 50 jaar of ouder. De 5-jaarsoverleving is gemiddeld 64%. Dit varieert sterk per soort kanker.

Minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Het doel van KWF kankerbestrijding en een doel dat wij als stichting Team Doelbewust onderschrijven.

Daarom gaat ook dit jaar minimaal 75% van de donatiegelden naar KWF, waarbij de volgende verdeling geldt:

1.       25% gaat naar een onderzoek naar de rol van DNA-optuiging bij (het ontstaan van) kinderhersenkanker (lees de publiekssamenvatting hier)

Hersenkanker is na bloedkanker de meest voorkomende kanker bij kinderen. In Nederland krijgen jaarlijks ruim 100 kinderen ermee te maken. Ongeveer 70% van hen overleeft, maar dat betekent dat jaarlijks nog altijd meer dan 30 kinderen aan de ziekte overlijden. Kinderen die overleven, kampen bovendien vaak levenslang met bijwerkingen van de behandelingen. Operaties en bestralingen kunnen het gezonde hersenweefsel beschadigen, wat bij jonge patiënten extra desastreus is omdat de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Er is dus grote behoefte aan effectievere en minder schadelijke behandelingen.

2.       25% gaat naar een onderzoek om immunotherapie effectiever te maken  (lees de publiekssamenvatting hier)

Het afweersysteem bestaat uit een groot aantal soorten witte bloedcellen, die een belangrijke rol spelen bij de controle over kankergezwellen. Een aantal van deze witte bloedcellen bieden bescherming door de tumor aan te vallen. Maar andere witte bloedcellen stimuleren tumorgroei en bevorderen de verspreiding van tumorcellen naar de rest van het lichaam. Een groeiende tumor trekt al deze soorten witte bloedcellen aan, en afhankelijk van de balans tussen deze afweercellen heeft een patiënt kans op langere overleving na behandeling.

Nieuwe behandelmethodes met antilichamen (afweer-activerende eiwitten) kunnen de balans tussen de cellen naar ‘de goede kant’ verschuiven, dus naar opruiming van de tumor. Uit onderzoek naar deze methode komt tot nu toe naar voren dat behandeling voor sommige patiënten effectief is, maar dat andere patiënten veel last hebben van bijwerkingen doordat hun afweersysteem teveel geactiveerd raakt.

3.       25% gaat naar andere onderzoeken binnen KWF Kankerbestrijding (bekijk de website van KWF Kankerbestrijding)

De overige 25% (met een maximum van € 50.000) wordt door Stichting Team Doelbewust bestemd voor regionale kanker gerelateerde doelen, zoals Inloophuis de Rose-Linde, Hospice Roosdonck, Bravis Oncologie Centrum, etc. Zie ook www.teamdoelbewust.nl

Met jouw inschrijving voor ColSensation 2018 ben je onderdeel van een prachtig event die zich volop inzet in de strijd tegen kanker. We zijn blij dat je erbij bent!

(Bron: www.kwf.nl)

Deel dit artikel