fbpx
Laden...
sluiten
Aan wie wil je doneren?
Foutmelding
Doneer aan een deelnemer
Doneer aan een team
Algemene donatie
Volgende stap
Doneren aan ColSensation
Selecteer een bedrag (in €)
 • € 5,00
 • € 10,00
 • € 15,00
 • € 20,00
 • € 50,00
€ 
20 September 2024

Informatieboekje

ColSensation 2024
Op naar ColSensation 2024!
ColSensation is meer dan een berg beklimmen. ColSensation begint al in de maanden ervoor. Bij je inschrijving, je voorbereidingen, de acties die je organiseert en tijdens de Col Café’s waar je andere deelnemers en vrijwilligers treft.
Op 17 september vertrekken de bussen vanuit Nederland naar Aubignan. Hier ontvangen we op woensdag de deelnemers met iedereen die al aanwezig is op het park. We beginnen ColSensation in onze Coltent, ons centrale punt tijdens de Colweek. Op donderdag staan we tijdens de grote briefing stil bij waar we het allemaal voor doen en op vrijdagochtend vroeg maken we ons op voor de actiedag. De dag waarop jij de Mont Ventoux gaat beklimmen!

In dit digitale “informatieboekje” vind je alle belangrijke informatie over het evenement. Belangrijke telefoonnummers, vertrektijden bussen, shifts eten, tijden voor de verschillende briefings, informatie over de bergposten, veiligheid, etc. Lees deze informatie goed door! Hebben we een belangrijke update tijdens het evenement, dan zetten we dat ook bovenaan op deze pagina. Check deze dus regelmatig!

Snel naar

Voorwoord

Een nieuw voorwoord voor 2024 volgt

 

Belangrijke contactgegevens

Noodnummers

 • Algemeen alarmnummer: 112
 • Ambulance (SAMU): 15
 • Brandweer (POMPIER): 18

(deze gegevens staan ook achterop je rugnummer)

Organisatie
Stefan van Tiggelhoven: +31 6 12405890
Debbie van Hooijdonk: +31 6 21558529

Medisch Team

contactgegevens volgen

Actuele informatie

 • Facebook: facebook.com/ColSensation
 • Instagram: instagram.com/ColSensation
 • Hospitality Corner ColSensation op de accommodatie in Aubignan

Adres accommodatie

Vacancéole – Résidence Les Demeures du Ventoux
Avenue Majoral Jouve, 84810 Aubignan, France
Tel: +33 4 90 36 10 83

Heb je tijdelijk geen bereik. Raak niet in paniek. Blijf proberen en meld je bij één van de vrijwilligers, zij zullen je verder helpen.

Informatieboekje als app op je telefoon

Snel toegang via je beginscherm van je telefoon

Installeer het informatieboekje als een “webapp” op je telefoon. Open hiervoor deze webpagina op je telefoon

Apple:             Tik vervolgens op het delen-icoon (vierkantje met pijl naar boven) en kies: ’zet op beginscherm’

Android:          Tik op de 3 bolletjes die boven elkaar staan naast de URL en kies: ‘zet op startscherm’

Het informatieboekje is nu net als al je andere apps, rechtstreeks te benaderen door op het icoontje met het ColSensationlogo te klikken.

 

Foto's en video ColSensation 2023

Onze fotografen en cameraman hebben geweldige herinneringen vastgelegd van ColSensation 2023!

Je kunt ze HIER bekijken!

Tijdschema Col-Week

Dit is het tijdschema van 2023. Het tijdschema van 2024 volgt

(klik op afbeelding voor grotere weergave)

Tijdschema Actiedag

Dit is het tijdschema van 2023. Het tijdschema van 2024 zal er niet veel anders uit gaan zien

(klik op afbeelding voor grotere weergave)

Alles over veiligheid

Je hebt maandenlang getraind en je wilt kosten wat het kost de top halen. Dat begrijpen we als organisatie heel goed. Na de beklimming ben je euforisch en wil je misschien zo snel mogelijk weer naar beneden…ook daar kunnen we ons als organisatie best iets bij voorstellen…

We vinden het als organisatie echter nog veel belangrijker dat iedereen veilig boven komt en veilig weer beneden komt. We vragen daarom je aandacht voor de volgende zaken:

 • De weg waarop we fietsen en/of lopen is een openbare weg. Hier gelden de lokale verkeersregels. Blijf op je eigen weghelft, vooral ook in de afdaling.
 • Iedere fietser is verplicht een helm te dragen.
 • Iedere deelnemer is verplicht te starten in het shirt dat door de organisatie is verstrekt, zodat zij herkenbaar zijn voor de begeleiding op de berg.
 • In verband met de veiligheid is het niet toegestaan voor deelnemers onder de 16 jaar om zonder de vooraf aangegeven begeleiding op de fiets af te dalen (zie hiervoor de ingeleverde akkoordverklaring).
 • Houd rekening met je eigen veiligheid, maar ook met die van anderen door je daalsnelheid aan te passen. We adviseren dringend een maximale daalsnelheid van 45 km!
 • Mocht de berg afgesloten zijn op last van de Franse autoriteiten dan is dit ook voor onze veiligheid. De organisatie kan hiervoor niet verantwoordelijk gehouden worden. Mocht het evenement om deze reden afgelast worden, zullen de al geïncasseerde donaties alsnog gedoneerd worden. Deze kunnen niet teruggevorderd worden. Wanneer de organisatie het (ondanks adviezen van de lokale autoriteiten) niet verantwoord vindt om de beklimmingen doorgang te laten vinden, zal ColSensation op een andere manier worden voortgezet.
 • Fietsende deelnemers blijven aan de rechterzijde van de rijbaan. Ook in de afdaling!
 • Lopende deelnemers blijven rechts op de rijbaan ivm tegemoetkomend dalend verkeer in de bochten.
 • De vroege starters vertrekken in het donker. Bij vertrek in het donker is een voor- en achterlicht verplicht! Draag eventueel ook reflecterende kleding tijdens het fietsen en lopen. De berg is aardedonker.
 • Gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken bij de posten!
 • Laat je eigendommen niet onbeheerd achter: de organisatie is niet aansprakelijk voor eventueel geleden schade ten gevolge van diefstal. Zet fietsen op slot of breng ze onder de hoede van bekenden/familie.
 • Zie je een onveilige situatie, meld dit dan bij de organisatie.
 • Het is geen wedstrijd: samen maken we er een mooi evenement van en laten we proberen elkaar zo veel mogelijk te steunen en helpen in noodsituaties.
Medische begeleiding

Gezond en fit het evenement starten en finishen is iets waar je zelf mede verantwoordelijk voor bent. Een goede voorbereiding is daarbij belangrijk. Omdat je gezondheid tijdens het evenement niet onze verantwoordelijkheid maar wél onze zorg is, staat er tijdens het evenement een medisch team paraat voor eerste hulp bij ongelukken.

Op het park

Het medisch team bestaat onder anderen uit diverse verpleegkundigen, fysiotherapeuten en masseurs. Tijdens de dagen voorafgaand aan het evenement is er een “medische post” bij het zwembad op het park. Hier kan je terecht voor oa medische vragen, massage, etc.

Op de actiedag

Op de actiedag is post 3 de uitvalsbasis voor het medisch team. Hier zijn ook masseurs aanwezig. Daarnaast is er ook medische ondersteuning op de top en is er een medisch team mobiel aanwezig op de berg. Dit team is ook in bezit van een AED. Daarnaast zijn op de actiedag nog 2 extra AED’s beschikbaar. Er rijden meerdere motards rond, uitgerust met EHBO-spullen.

Voel je je op welke manier dan ook niet helemaal goed voor, tijdens of na de beklimming, of heb je een kwaal waarvan het handig is dat we het weten, geef het aan! Ons uitgebreide team staat te allen tijde klaar om jullie zo optimaal mogelijk te helpen.

Onder het kopje belangrijke contactgegevens staan de noodnummers.

Het medische team is direct bereikbaar via volgt

Vrijwilligersplanning

Geen ColSensation zonder de inzet van onze vrijwilligers! Of het nou gaat om uitdelen van krentenbollen, het opruimen van bordjes tijdens het avondeten, biertjes tappen, busjes inladen, foto’s maken, een band plakken of een schouderklop, aanmoediging of knuffel voor een deelnemer… alles draagt bij aan het succes van het evenement.

De planning voor de vrijwilligers vind je HIER (volgt tzt)

Shifts diner woensdag en donderdag

Het dineren op woensdag en donderdag zal gedaan worden in 2 shifts.

Alle Col-gangers die het arrangement “verblijf & diner” of “alleen diner” hebben geboekt, zijn ingedeeld in een groep. Groep 1 of groep 2. Deze groepen zijn ingedeeld op basis van teams en huisjesnummers.

Groep 1 zit op woensdag in shift 1 en op donderdag in shift 2. Groep 2 zit op woensdag in shift 2 en op donderdag in shift 1. De tijden van de shifts zijn als volgt:

 • Shift 1: 17.30 uur – 18.30 uur
 • Shift 2: 18.45 uur – 19.45 uur

Bekijk de indeling voor de shifts hier. De lijsten zijn alfabetisch gesorteerd.

INDELING SHIFTS (volgt tzt)

Informatie voor supporters

Onze deelnemers kunnen je support goed gebruiken!

Supporters kunnen langs de gehele route de deelnemers aanmoedigen, maar Chalet Reynard heeft de voorkeur van de organisatie.

Maak zoveel mogelijk gebruik van het georganiseerd busvervoer van het park naar de berg. Er vertrekt op vrijdagochtend 9.00 uur een bus voor supporters van het park naar Chalet Reynard.

Tussen Chalet Reynard en de top rijdt onze pendeldienst het (T)Op en neertje. Maak hier gebruik van als je naar de top wilt. De top zelf is autovrij en vlak onder de top zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Kom je met eigen vervoer naar de berg. Weet dan dat je je auto niet onbeheerd achter kunt laten op de parkeerplaats bij Reynard. Dit in verband met de noodzaak tot het eventueel vrijmaken van de parkeerplaats voor het landen van een traumahelikopter.
Probeer zoveel mogelijk te carpoolen en ga beslist niet naast de deelnemers rijden! Parkeer je auto van de weg af (niet half op de weg) als je iemand wilt aanmoedigen.

Ga je in de middag weer van de berg terug naar het park en heb je nog ruimte in je auto? Kijk dan of je een of twee deelnemers mee terug kan nemen naar het park. Hiermee help je ons als organisatie heel erg!

Het is niet toegestaan spandoeken op te hangen aan bomen of struiken of woorden / aanmoedigingen op de weg te spuiten.

 

 

De Col-week

Busvervoer

Busvervoer Nederland – Frankrijk

Vanuit Nederland wordt georganiseerd busvervoer aangeboden. Op Dinsdag 12 september om 21:30u verzamelen we op Sportpark Vierhoeven voor vertrek naar Aubignan (busreizigers uit Etten-Leur kunnen in die plaats opstappen. Hierover wordt via mail gecommuniceerd). Meld je bij de busbegeleiders, te herkennen aan de oranje ColSensationkleding. LET OP: je bent zelf verantwoordelijk voor de tijdige aanwezigheid. De bus wacht niet, dus zorg dat je op tijd bent! Om 22:30u zullen de bussen vertrekken naar Frankrijk.

Woensdag 13 september komen de bussen tussen 12:00u en 13:00u aan op onze accommodatie in Aubignan. Het is ons goed gebruik dat de bussen verwelkomt worden door alle reeds aanwezige col-gangers. Op zaterdagochtend om 10.00 uur rijden de bussen weer terug naar Nederland. Als jij (en/of je fiets) met de bus meegaat, dan ontvang je een aparte mail met extra informatie.

Busvervoer Actiedag

Op vrijdagochtend om 5.30 uur rijdt de eerste bus van het park in Aubignan naar onze startlocatie vlak buiten Bedoin. We delen elke deelnemer in voor het busvervoer naar Bedoín, tenzij je anders hebt aangegeven bij het inchecken op woensdag. Het is ook mogelijk om ’s ochtends in een georganiseerde groep vanaf het park te starten. Deze groep start ongeveer rond 5.00 uur.

De buslijsten voor de actiedag zijn HIER (volgt tzt) te bekijken.

De conceptindeling van de bussen wordt ook op woensdagavond gepubliceerd in de hospitality corner. Wil je ingedeeld worden in een andere bus, dan kan je dit op een vast tijdstip doorgeven, namelijk

 • Donderdag 14 sept. tussen 10:00 en 11:00u

Donderdag na 13:30u zullen de definitieve lijsten in te zien zijn bij de Hospitality Corner. Deze lijsten wijzigen wij niet meer. Zit je niet bij je fiets- of loopmaatje in de bus, wacht dan bij de start of bij post 1 op elkaar om samen verder de berg te beklimmen. We vragen jullie begrip hiervoor.

Inchecken en extra nachten

Inchecken gebeurt dit jaar in de grote Col-tent bij aankomst.
Per appartement worden daar de sleutels en bandjes uitgereikt door de organisatie. Bij teams vragen wij om 1 persoon per team die de sleutels ophaalt voor het hele team.

Reis je op eigen gelegenheid en kom je op een andere dag aan, dan kan je inchecken tussen 9.00 en 12.00 en tussen 16:00 uur en 19:00 uur bij de receptie van het park.

Extra nachten
De betaling van de extra nachten die je via de organisatie hebt geboekt dient voldaan te worden aan de receptie van het park.

Briefings

In voorbereiding op de actiedag zijn er op woensdag en donderdag verschillende briefings voor deelnemers en vrijwilligers.

Woensdag

 • 17:15u Briefing Motards
 • 18:00u Briefing deelnemers en motards MTB-route

Donderdag

 • 9:00 u Briefing medisch team
 • 11:00u Briefing voor alle vrijwilligers
 • 12:00u Briefing voor de postverantwoordelijken
 • 12:00u Briefing top-vrijwilligers
 • 16.00u Algemene briefing voor alle deelnemers, vrijwilligers en supporters. Tijdens deze briefing krijg je de laatste informatie over de actiedag, de laatste weersvoorspellingen en we staan op bijzondere wijze stil bij waar we het allemaal voor doen.

Alle briefings vinden plaats in of rond de Col-tent

Laden fietsen voor de actiedag

Donderdag 15:00 – 15:45 uur

Ben je ingedeeld in een van de eerste twee bussen op de actiedag, dan laden we je fiets al op donderdag. Op donderdag tussen 15:00u en 15:45u kun je jouw fiets inleveren bij de bussen bij de ingang van het park. De lijsten met bus-indelingen zijn vanaf woensdagavond beschikbaar bij de Hospitality Corner en staan in het informatieboekje. Vertrek je met een van de bussen daarna, dan wordt je fiets pas geladen vlak voor vertrek op de actiedag op het park.

Inzamelen deelnemerstassen

Donderdag 14:00 – 15:45 uur

Op donderdag tussen 14:00u en 15:45u kun je je deelnemerstas inleveren bij het zwembadhuis. Wij zorgen vervolgens dat jouw deelnemerstas de volgende dag op de top aanwezig is. Gebruik je tas om hier wat warme kleding, een fiets- of windjackje en eventueel wat extra eten en drinken in te doen. Pak echter alleen het hoogst noodzakelijke in. Zorg dat je het naamlabel goed aan je tas is bevestigd.

(Groeps)foto's en PR

Foto’s en film

Tijdens het evenement worden er op verschillende plekken foto’s en filmmateriaal gemaakt worden door Digi-Video en onze fotografen. Na afloop van het evenement zijn de foto’s te vinden via onze website. Deze foto’s zullen na het evenement ook gebruikt worden in de PR voor het nieuwe evenement. 

Groeps- en teamfoto’s 

Op donderdag om 18:00u aansluitend aan de briefing, maken we een groepsfoto. Zorg dus dat je jouw ColSensationshirt aan hebt. Daarnaast is er gelegenheid voor het maken van een foto met je teamgenoten, vrienden en/of familie.

Facebook en Twitter 

Wil je tijdens het evenement updates plaatsen op social media? Leuk! Gebruik dan de hashtag #ColSensation. De organisatie plaatst gedurende de Col-week en actiedag regelmatig updates op social media, zodat ook het thuisfront mee kan genieten van deze editie van ColSensation. Zorg dus dat ze ons volgen op Facebook en Instagram!

Alles over eten en drinken

Diner

Het dineren op woensdag en donderdag zal gedaan worden in 2 shifts. Op beide avonden is dit een uitgebreid buffet, bereid door Fons Dekkers Catering.

Alle Col-gangers die het arrangement “verblijf & diner” of “alleen diner” hebben geboekt, zijn ingedeeld in een groep. Groep 1 of groep 2. Deze groepen zijn ingedeeld op basis van teams en huisjesnummers.

Groep 1 zit op woensdag in shift 1 en op donderdag in shift 2. Groep 2 zit op woensdag in shift 2 en op donderdag in shift 1. De tijden van de shifts zijn als volgt:

 • Shift 1: 17.30 uur – 18.30 uur
 • Shift 2: 18.45 uur – 19.45 uur

Bekijk de indeling voor de shifts hier. De lijsten zijn alfabetisch gesorteerd.

INDELING SHIFTS (volgt tzt)

Bar

Op woensdagmiddag en woensdagavond is gelegenheid tot ontspanning, onder het genot van wat sfeermuziek en een drankje lekker bijkletsen met alle Col-gangers. We hebben dit jaar ook weer een groot buitenterras. De bar sluit op woensdag om 00.00 uur.

De donderdag sluiten we vroeg af (rond 20.45 uur / 21.00 uur), om goed uitgerust te zijn voor de volgende dag. We vragen iedereen om na 22.00 uur rustig te zijn op het park, zodat iedereen zichzelf goed kan voorbereiden op de volgende dag.

We werken met consumptiebonnen. Deze kunnen in de Hospitality Corner of bij de bar gekocht worden. Pinnen? Ja graag!

Col-ontbijt, maar dan anders

Het Col-ontbijt zal er dit jaar wat anders uitzien. We vragen iedereen om op donderdagochtend lekker te komen ontbijten in de tent. De organisatie zal voor de liefhebbers voorzien in koffie/thee, croissants en koffiekoeken. Overig brood en beleg moet je dit jaar zelf meenemen! Daarnaast delen we deze ochtend de Col-krant uit!

Het Col-ontbijt zal plaatsvinden op donderdagochtend tussen 8.00 – 9.00 uur bij de Col-tent.

BBQ

Op vrijdag organiseren we traditiegetrouw na de actiedag een BBQ. De BBQ start om 18.00 uur. Volg hierbij goed de aanwijzigingen van onze vrijwilligers op. Zij leiden onder andere de rijen in goede banen. De BBQ wordt op 20.30 uur afgesloten. Daarna zullen we langzaam overgaan tot de bekendmaking van het eindbedrag en een col-lectief proostmoment!

Eten & Drinken tijdens de actiedag

 • Ga niet experimenteren, dus eet geen dingen die je normaal ook niet eet. Koolhydraten kunnen zeker geen kwaad (pasta);
 • Luister goed naar je lichaam, stop op tijd om even te rusten, eet op tijd, drink voldoende (nog voordat je dorst krijgt). Zorg zelf voor eventuele energiedrankjes of een energiereep;
 • De organisatie faciliteert op de bergposten in bananen, krentenbollen en water. Zorg echter dat je zelf ook voldoende eten meeneemt voor onderweg;
 • Neem een bidon mee om te vullen met water bij de posten. Op de posten zijn met name jerrycans water aanwezig en slechts een beperkt aantal flesjes water.
 • Neem je pinpas of contant geld mee voor eventueel iets te eten en/of te drinken bij het restaurant bij Reynard.

Je beklimming

Startlocatie

Startlocatie

Alle deelnemers die hebben aangegeven gebruik te willen maken van vervoer op de actiedag, worden met de bus naar onze startlocatie gebracht. Deze bevindt zich buiten Bedoin, op de kruising Chemin des Granges en Rte du Mont Ventoux. Hier hebben we plek om de bussen te parkeren en zijn we niemand in de omgeving tot last.

Wil je je beklimming vanaf de startstreep in Bedoin starten of rij je de MTB-route, dan rijd je eerst terug richting Bedoin en start vervolgens je beklimming.

Vertrek naar Bedoin

Busvervoer Actiedag

Op vrijdagochtend om 5.30 uur rijdt de eerste bus van het park in Aubignan naar onze startlocatie vlak buiten Bedoin. Je hebt via je profiel aan kunnen geven of je gebruik wilt maken van het busvervoer op de actiedag.

Het startschema met de vertrektijden wordt op woensdagavond gepubliceerd bij de Hospitality Corner in de Col-tent en vind je HIER (volgt tzt). Ga je niet mee met de bus op de actiedag of mocht je graag van starttijd willen wisselen, dan kan dit aangevraagd cq doorgegeven worden op een vast tijdstip bij de Hospitality Corner, namelijk:

 • Donderdag 14 sept. tussen 10:00 en 11:00u

Donderdag na 13:30u zullen de definitieve lijsten in te zien zijn bij de Hospitality Corner. Deze lijsten wijzigen wij niet meer.

Vertrek met de fiets vanaf park

Het is ook mogelijk om ’s ochtends in een georganiseerde groep vanaf het park te starten. Deze groep start om 5.00 uur.

Vertrek op eigen gelegenheid

Wanneer je op eigen gelegenheid vertrekt is het belangrijk rekening te houden met het volgende:

 • De bussen vanaf Reynard of pendelbusjes rijden niet via Bedoin terug. Wanneer je zelf met de auto naar Bedoin reist om te starten, zal je er zelf voor moeten zorgen dat je terug bij je auto komt. Parkeer je auto op het parkeerterrein aan de rand van Bedoin op de route naar de Mont Ventoux.

We zijn te gast in de gemeente Bédoin. Met z’n allen zorgen we ervoor dat we als nette gast bekend blijven staan. Zorg bij de start dat je niet te luidruchtig bent en dat je afval weggooit in de vuilnisbakken, die aanwezig zijn op onze posten.

 

Wandelen / Hardlopen

De wandelaars en hardlopers vertrekken vanaf de startlocatie buiten Bedoin en lopen in verband met snel afdalend verkeer rechts van de weg.

Verlichting

Vertrek je voor 7.30 uur ’s ochtends dan ben je verplicht verlichting te dragen, zowel voor als achter. Zonder verlichting mag je niet voor 7.30 uur starten. Het is erg donker op de wegen van de Mont Ventoux en het plaatselijke verkeer rijdt met hoge snelheid op de berg.

Veiligheid

De openbare weg vanuit Bedoin naar de top is goed te belopen. Let goed op tegemoetkomend verkeer, zowel auto’s als afdalende fietsers. Loop in je eigen tempo, daarmee voorkom je blessures.

In verband met het grote snelheidsverschil en zichtbaarheid in onoverzichtelijke bochten lopen de hardlopers en ook de wandelaars deze dag rechts van de weg. Wandelaars en hardlopers hoeven niet af te dalen als ze op de top zijn aangekomen. Met ons (T)Op en Neertje worden alle wandelaars en hardlopers terug naar Chalet Reynard gebracht. Hier kan je wachten tot een van de busjes of touringcars terugrijdt naar het park.

Voorbereiding

Zorg voor voldoende laagjes winddichte kleding. De Kale Berg is beroemd om de (koude) wind, met name op het laatste stuk van Reynard tot de top. Ook kan het erg vochtig zijn wanneer je door het bos loopt in het midden van het traject. Kortom, houd rekening met wisselende temperaturen. Er is al gauw een temperatuurverschil van 14 graden tussen dal en top.

Vergeet je zelf niet in te smeren met zonnebrand en deet. De zon kan flink branden op de berg. Zeker tussen Reynard en de top. In het bos kan je daarentegen vooral last van hebben van muggen en horzels.

Onze bergposten voorzien in krentenbollen, bananen en water, maar zorg dat je zelf ook voldoende eten en drinken bij je hebt voor onderweg!

Fietsen

De fietsers starten vanaf de startlocatie vlak buiten Bedoin. Fiets je 1 keer dan beklim je de berg langs de Bedoin-kant. Fiets je de berg 2 keer, dan beklim je de berg eerst via Bedoin. Daarna heb je de keuze om Sault of Malaucene te doen. Fiets je 3 keer, dan is de verplichte volgorde Bedoin – Malaucene – Sault.

Verlichting

Vertrek je voor 7.30 uur ’s ochtends dan ben je verplicht verlichting te dragen, zowel voor als achter. Zonder verlichting mag je niet starten. Het is erg donker op de wegen van de Mont Ventoux.

Veiligheid

Blijf tijdens het beklimmen en afdalen van de Mont Ventoux strikt rechts aan de kant van de weg. Het is een openbare weg, waar ook auto’s, busjes en motoren rijden.

Daal af met een snelheid die je aankunt. In ieder geval is afdalen met meer dan 45km/u niet toegestaan. Houdt afstand met het afdalen, en ga in verband met de veiligheid niet naast elkaar rijden.

We gaan er vanuit dat fietsers zoveel mogelijk zelf afdalen richting het park. Vanaf Reynard is dit zo’n 30 km. Als je niet durft af te dalen, kan er gebruik gemaakt worden van het (T)Op en Neertje. Je wordt dan (met fiets) afgezet bij Reynard. Vanaf deze plek kan je alsnog afdalen samen met anderen of met de touringcar naar beneden gebracht worden.

Het dragen van een (vastgegespte!) helm is verplicht.

Voorbereiding

Zorg dat je voorbereid bent op wisselende weersomstandigheden (windjackje, been-/armstukken, etc). De Kale Berg is beroemd om de (koude) wind, met name op het laatste stuk van Reynard tot de top. Ook kan het erg vochtig zijn wanneer je door het bos fietst in het midden van het traject. Kortom, houd rekening met wisselende temperaturen. Er is al gauw een temperatuurverschil van 14 graden tussen dal en top.

Vergeet je zelf niet in te smeren met zonnebrand en deet. De zon kan flink branden op de berg. Zeker tussen Reynard en de top. In het bos kan je daarentegen vooral last van hebben van muggen en horzels.

Onze bergposten voorzien in krentenbollen, bananen en water, maar zorg dat je zelf ook voldoende eten en drinken (energiedrank, repen, etc) bij je hebt voor onderweg!

Combinatie van lopen en fietsen

Wanneer je een combinatie van (hard)lopen en fietsen doet, vertrek je (hard)lopend vanaf de startlocatie buiten Bedoin.

Na je beklimming word met het “(T)op en neertje” van de top teruggebracht naar Reynard. Daar staat je fiets klaar, waarmee je dan je afdaling kunt voltooien. Vanaf daar kun je beginnen aan de klim per fiets.

Overige relevante informatie vind je onder de kopjes “wandelen/hardlopen” en “fietsen”.

Mountainbike

De mbt’ers starten vanaf de startlocatie vlak buiten Bedoin. Voor de beklimming van de mountainbikeroute rijd je eerst een stuk richting Bedoin (ong. 1,4 km). Na de Laverie / Glaçon Drive sla je rechtsaf de Chemin de la Montagne in.

Veiligheid

Vertrek je voor 7.30 uur ’s ochtends dan ben je verplicht verlichting te dragen, zowel voor als achter. Zonder verlichting mag je niet starten. Het is erg donker op de mtb-paden van de Mont Ventoux.

Daal af met een snelheid die je aankunt. In ieder geval is afdalen met meer dan 45km/u niet toegestaan. Houdt afstand met het afdalen, en ga in verband met de veiligheid niet naast elkaar rijden.

We gaan er vanuit dat fietsers zoveel mogelijk zelf afdalen richting het park. Vanaf Reynard is dit zo’n 30 km. Als je niet durft af te dalen, kan er gebruik gemaakt worden van het (T)Op en Neertje. Je wordt dan (met fiets) afgezet bij Reynard. Vanaf deze plek kan je alsnog afdalen samen met anderen of met de touringcar naar beneden gebracht worden.

Het dragen van een (vastgegespte!) helm is verplicht.

Voorbereiding

Zorg dat je voorbereid bent op wisselende weersomstandigheden (windjackje, been-/armstukken, etc). De Kale Berg is beroemd om de (koude) wind, met name op het laatste stuk van Reynard tot de top. Ook kan het erg vochtig zijn op het onderste deel van de mtb-route. Kortom, houd rekening met wisselende temperaturen. Er is al gauw een temperatuurverschil van 14 graden tussen dal en top.

Vergeet je zelf niet in te smeren met zonnebrand en deet. De zon kan flink branden op de berg. Zeker tussen Reynard en de top. In het bos kan je daarentegen vooral last van hebben van muggen en horzels.

Er rijden 2 motards (off road) op de mtb-routes. Zij kunnen je voorzien van krentenbollen, bananen en water. Zorg echter dat je zelf ook voldoende eten en drinken (energiedrank, water, repen, etc) bij je hebt voor onderweg!

Cinglé

De fietsers starten vanaf de startlocatie vlak buiten Bedoin. Fiets je de Cinglé dan is de verplichte volgorde Bedoin – Malaucene – Sault.

Je wordt ingedeeld in de eerste bussen van de dag (vertrek 5.30). Het is ook mogelijk om ’s ochtends in een georganiseerde groep vanaf het park te starten. Zo begin je opgewarmd aan je beklimming van de Mont Ventoux. Deze groep start ongeveer rond 5.00 uur.

Wil je een Cinglé kaart laten afstempelen, dan kan dit op de volgende locaties:

 • Top Mont Ventoux: Winkeltje (stempelautomaat);
 • Bédoin: Lokale middenstand (niet bij de fietsenwinkel)
 • Malaucène: Bakker (aan start beklimming);
 • Sault: VVV-kantoor.

Overige relevante informatie voor fietsers vind je onder het kopje “fietsers”.

Bergposten

Op de route vanaf Bedoin zijn door de organisatie bergposten ingericht. Naast een bemoedigd schouderklopje vind je hier ook water, bananen en krentenbollen. Neem een bidon mee, want op de posten werken we voornamelijk met jerrycans water. Er zijn maar een beperkt aantal flesjes aanwezig. Zorg dat je eventueel afval achterlaat in een vuilniszak bij de bergposten. Laat geen afval op de berg achter! Op de kant van Sault en Malaucène zijn enkel mobiele posten (motards). 

Post 1 – Begin van het bos 6,9 km Bevoorradingspost
Post 2 – Midden in het bos 10,4 km Bevoorradingspost
Post 3 – Net boven Reynard

 

14,8 km Iets voorbij Chalet Reynard bevindt zich het centrale punt van ColSensation. Hier is tevens de hoofdpost van ons medisch team. Daar is o.a. een arts aanwezig, een fysiotherapeut en masseurs. Bij Chalet Reynard zelf is een restaurant en zijn toiletten aanwezig (denk aan contant geld!)
Post 4 – Het maanlandschap 18,6 km Bevoorradingspost
Post 5 – Op de top 21 km Bevoorradingspost en medische assistentie
Mobiele posten

 

  Daarnaast zijn er mobiele posten en motards (zowel op de MTB-route als op de verharde routes (zowel Bédoin, Malaucène als Sault). Ook zij zijn uitgerust met water, krentenbollen en bananen.
Je aankomst op de top

De aankomst op de top

Naar aanleiding van de heringerichte top en op basis van onze ervaringen van vorig jaar, hebben we besloten de aankomst op de top te verplaatsen naar de andere kant. Dit betekent echter ook iets voor de route die onze fietsers en wandelaars af moeten leggen naar de top!

De route naar jouw aankomst

Je fietst of loopt via Reynard richting de top. In de laatste bocht voor de top houd je rechts aan. Dit betekent dat je in die bocht niet teveel in de buitenbocht moet zitten.
Volg de oranje lijn zoals op de foto’s aangegeven. Je fietst/loopt nu onder de top langs.
Let op! Hier kunnen ook auto’s rijden, blijf dus rechts en fiets of loop achter elkaar.

Volg de route tot je een V-splitsing ziet. Ga hier linkaf (met een scherpe bocht) naar boven. Dit is het punt waar de route vanaf Malaucène ook naar de top gaat.

Houd richting de top links aan (maar rechts van de zwart/gele palen). Hier krijg jij je ColSensation-ontvangst!

 

Voorbereiding

Paklijst

We hebben een lijst voor je opgesteld, met spullen die je zeker niet moet vergeten:

 • Fiets-/loopkleding. Wees voorbereid op alle weertypen! Warm, koud, nat. Vergeet je ColSensation-shirt natuurlijk niet!
 • Gewone kleding voor ’s avonds
 • Energiedrankjes en -repen
 • Deet (minimaal 30%)
 • Zonnebrandcrème en overige toiletartikelen
 • Verlichting en reflecterend hesje (goede lampen zodat je in het donker goed de weg ziet). Voor- en achterlicht verplicht bij vertrek in het donker.
 • Fietshelm (verplicht)
 • Wanneer je zelf naar Frankrijk rijdt, denk dan aan alcoholtesters en hesjes voor in de auto. Deze zijn verplicht in Frankrijk
 • Bewijs van je zorgverzekering;
 • ID-kaart of paspoort;
 • Reis- en materiaalverzekering;
 • Extra sluitspelden voor de rugnummers
 • Voor vrijwilligers: evt een campingstoeltje om mee te nemen naar de bergpost waar je tijdens de actiedag staat
Kleding

Je Col-Shirt

Je bent als deelnemer verplicht op de actiedag je Col-shirt te dragen. Naast dat het er mooi uitziet op de foto’s, is het ook verplicht vanwege de veiligheid. Onze deelnemers zijn zo goed herkenbaar voor organisatie, motards en medische vrijwilligers.

Tips voor fietsers

Het is verstandig om kleding mee te nemen voor verschillende weersomstandigheden. Er is een behoorlijk temperatuurverschil met het dal en de top. Als de zon schijnt en het is heerlijk warm in het dal, kan het op de top erg koud zijn. Afdalen vanaf een koude top kan onderkoelingsverschijnselen tot gevolg hebben. Het is daarom verstandig om een windjack, arm- en beenstukken, en eventueel handschoenen mee te nemen. Om je te kleden tegen de regen wordt geadviseerd een ademend regenjack mee te nemen. Je kunt dit eventueel in je toptas doen en mee laten nemen door de organisatie naar de top.

Als je bijvoorbeeld ervoor kiest om rond de middag de berg nogmaals te beklimmen, is het mogelijk dat het in het dal behoorlijk warm is. Begin dan rustig aan, en laat je lichaam wennen aan de warmte. 

Mochten er extreme weersomstandigheden zijn die jullie veiligheid in gevaar brengt, dan zal de organisatie maatregelen nemen en jullie hiervan op de hoogte stellen. 

Tips voor wandelaars

Het belangrijkste kledingstuk om goed boven te komen, zijn je schoenen! Zorg dus dat je goede schoenen hebt om de Mont Ventoux mee te beklimmen. 

Voor de wandelaars geldt ook dat ze te maken krijgen met wisselende omstandigheden. Naast het Col-shirt adviseren wij daarom een lange (afrits) broek, een sneldrogend shirt, een (winddicht) fleecevest en een waterdichte bovenlaag mee te nemen. Mocht het onverhoopt regenen, neem dan zeker ook een paar droge sokken mee voor onderweg om blaren te voorkomen.

Voeding en drinken

Eten & Drinken tijdens de actiedag

 • Ga niet experimenteren, dus eet geen dingen die je normaal ook niet eet. Koolhydraten kunnen zeker geen kwaad (pasta);
 • Luister goed naar je lichaam, stop op tijd om even te rusten, eet op tijd, drink voldoende (nog voordat je dorst krijgt). Zorg zelf voor eventuele energiedrankjes of een energiereep;
 • De organisatie faciliteert op de bergposten in bananen, krentenbollen en water. Zorg echter dat je zelf ook voldoende eten meeneemt voor onderweg;
 • Neem een bidon mee om te vullen met water bij de posten. Op de posten zijn met name jerrycans water aanwezig en slechts een beperkt aantal flesjes water.
 • Neem je pinpas of contant geld mee voor eventueel iets te eten en/of te drinken bij het restaurant bij Reynard.
 • Bekijk op je gemak nog eens het filmpje met tips over eten en drinken
Rijwielverzorging en materialen

De Mont Ventoux op (en er weer af) fietsen is geen gemakkelijke opgave. Naast je lichamelijke conditie is het materiaal zeker zo belangrijk. Zijn de banden in orde? Functioneren remmen naar behoren? Heb je het juiste verzet? Is de ketting voldoende belastbaar? Laat je fiets voor vertrek nog even goed nakijken door een fietsenmaker.

Op het evenement is dit jaar ook een bikefitter aanwezig! 2 medewerkers van Rullens Bike Totaal zijn aanwezig in Frankrijk voor EHBF: “Eerste Hulp Bij Fietsmankementen”. Zij kunnen op het park nog even naar je afstellingen kijken en je eventueel te hulp schieten op de berg, mocht er iets kapot gaan of mocht je een lekke band krijgen. Zorg echter dat je zelf ook een reparatiesetje bij je hebt, mocht je een lekke band krijgen! Voorkom problemen tijdens je beklimming of tijdens het afdalen. Zorg dat je zeker weet dat je veilig op weg bent!